“Totul este dublu; orice lucru are doi poli; totul are doua extreme; asemanatorul si neasemanatorul au aceeasi semnificatie; polii opusi au o natura identica insa de grade diferite; extremele se ating; toate adevarurile nu sunt decat neadevaruri; toate paradoxurile pot fi conciliate”. Kybalion.
Acest principiu implica adevarul ca “totul este dublu, totul are doi poli, totul are doua extreme”. Aceste fraze sunt vechi axiome hermetice. Ele explica vechile paradoxuri care au perplexat atata lume si se exprima dupa cum urmeaza: “Teza si antiteza au o natura identica, insa de grade diferite; contrariile sunt asemanatoare si nu difera decat prin gradul lor, polii opusi se pot concilia; extremele se ating; Totul este si nu este in acelasi timp”; toate adevarurile nu sunt decat semi-adevaruri; orice adevar este pe jumatate fals; sunt doua fete ale aceluiasi lucru etc”.
Principiul polaritatii explica faptul ca in orice lucru sunt doi poli, doua aspecte opuse si ca toate contrariile nu sunt in realitate decat extreme ale aceluiasi obiect intre care sunt intercalate grade diferite, de exemplu: caldura si frigul, desi opuse ele sunt in realitate un singur si acelasi lucru, si se disting numai prin diferenta de grade. Consultati termometrul si dv. veti putea vedea daca este posibil sa descoperiti unde caldura se termina si unde incepe frigul. Nu exista o caldura absoluta si nici un frig absolut. Acesti doi termeni “cald si frig” indica numai grade diferite ale aceluiasi lucru si acest lucru care se manifesta cu frig si cald este numai o varianta a vibratiei. Astfel, cald si frig nu sunt decat doi poli a ceea ce noi numim “caldura” si fenomenele care le insotesc sunt manifestarile principiului polaritatii. Acelasi fenomen este adevarat in cazul luminii si intunericului, care sunt unul si acelasi lucru, deosebirea constand intr-o diferenta de grade intre cei doi poli ai fenomenului: cand ne paraseste noaptea si cand incepe ziua.
Ce diferenta este intre mare si mic; intre facil si dificil; intre alb si negru; intre taios si tocit; intre calm si nelinistit; intre sus si jos; intre pozitiv si negativ; principiul polaritatii explica aceste paradoxuri si nici unul nu poate sa-l inlocuiasca. In planul mental, tot acest principiu lucreaza.
Sa luam un exemplu extrem, insa radical, al urii si al dragostei, doua stari mentale, in aparenta total diferite. Ba chiar exista grade diferite in ura si in dragoste; de asemeni exista sentimente intermediare pentru care noi folosim cuvintele simpatie si antipatie, care ajung sa se confunde atat de strans incat deseori este o dificultate sa se stie daca vreunul va este simpatic sau antipatic, sau va este indiferent. Aceste sentimente opuse nu sunt decat grade diferite ale unui sentiment unic, care il veti putea gandi si intelege daca veti medita o clipa la aceasta. Mai mult decat toate acestea si hermetistii ii atribuie o deosebita importanta; este posibil sa schimbi in propriul tau spirit si in spiritul altora, vibratiile urii in vibratiile dragostei.
Multi dintre voi care cititi aceste randuri ati facut experienta personala de tranzitie rapida, involuntara, care poate sa se faca intre dragoste si ura si invers, in propria persoana si in a altora. Veti intelege atunci ca va este posibil sa realizati acest lucru cu ajutorul vointei, folosind formulele hermetice. Binele si raul nu sunt decat doi poli diferiti ai aceluiasi lucru; hermetismul cunoaste arta de a transforma Raul in Bine prin aplicarea principiului polaritatii. In totalitate, arta polarizarii este o faza a alchimiei mentale, cunoscuta si aplicata de maestrii vechi si moderni ai hermetismului.
Intelegerea acestui principiu permite sa modifici polaritatea tot asa de bine ca pe aceea a altora, daca vrei sa consacrezi timpul si studiul necesar pentru a deveni un maestru al artei.
Banuim ca, dupa ce ati citit aceasta postare, fie considerati ca este fara sens, fie o percepeti ca pe un paradox, sau un lucru haotic. Tot ce trebuie sa acceptati, pentru ca lucrurile scrise mai sus sa capete sens, este faptul ca, in Univers, nu exista repere. Domnul Dumnezeul nostru nu impune sau respecta anumite puncte centrale. Nu exista dus, fara intors.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu