Zilnic ne ducem vietile in nestire, urmand un fir al vietii dictat de societatea in care traim, fara sa ne gandim ca Lumea nu se rezuma la ce vedem in fata ochilor, iar influentele majore care schimba viata tuturor, nu vin de aici, ci de "acolo", din Kosmos. Si zic "kosmos", referindu-ma la frumosul termen folosit odinioara de anticii greci, pentru a evidentia nu numai spatiul ce se afla dincolo de ceruri, cum este in ziua de azi - "cosmos", ci si timpul care este strans legat de el si viata care misuna in el, practic - Totul, adica Dumnezeu.
Si acum, sa trecem la subiectul articolului - si anume - Hermetismul.
Ce este Hermetismul?
Hermetismul este o cheie a cunoasterii, pe care este bine sa o avem la indemana pentru a sti sa folosim legile universale, si de a ne cunoaste pe noi insine! Privim înăuntru spre a descoperi sinele nostru, iar apoi privim şi înafară ca să învăţăm să manifestăm ceea ce găsim înăuntru.
Din Egipt ne vin invataturile ezoterice fundamentale care au influentat filozofiile tuturor raselor de mai multe mii de ani. Toate tarile s-au imprumutat din aceste doctrine: India, Persia, Chaldeia, Media, China, Japonia, Siria, Grecia, Roma si alte natiuni vechi au luat parte liber la banchetul cunoasterii pe care Hierofantii si Maistrii tarii lui Isis l-au oferit celor pregatiti sa se impartaseasca din culmea stiintei mistice si oculte dezvaluita de fondatorii acestui vechi tinut. In Egipt se afla loja misticilor. Prin portile templelor intrau neofiti si plecau adepti, maistri, hierofanti in toate colturile lumii. Printre acestia a fost si Hermes Trismegistul, tatal intelepciunii oculte, fondatorul astrologiei si alchimiei. Detaliile vietii lui s-au pierdut. Mai multe tari isi disputa locul nasterii sale. Epoca sederii sale in Egipt, care constituie ultima reincarnare pe aceasta planeta nu ne este cunoscuta actualmente; se fixeaza in primele zile ale celor mai vechi dinastii egiptene, mult timp inainte de Moise. Autori competenti il considera contemporan cu Abraham. Unele traditii iudaice merg pina la a afirma ca Abraham chiar a acumulat de la Hermes o mare parte a cunostintelor sale mistice. In anii care au urmat disparitiei sale de pe plan terestru, traditia raporteaza ca el a trait 300 de ani in carne. Egiptenii l-au zeificat si l-au numit Thoth. Mai tarziu grecii il socotesc in numarul zeilor lor si il numesc Hermes - zeul intelepciunii si al mesagerilor.
In primele zile ale antichitatii exista un numar anumit de doctrine secrete fundamentale ce se transmiteau de la maestru la urechea elevului si care erau cunoscute sub numele de Kybalion. Sensul exact si semnificatia cuvintului s-a pierdut de mai multe secole. Principiile acesteia nu au fost scrise niciodata. Era o culegere de maxime, axiome si de precepte, care erau complet ininteligibile pentru profani, insa pe care adeptii le intelegeau imediat ce le erau explicate.
Arta alchimiei hermetice da preponderenta Fortelor Mentale, mai mult decat elementelor materiale, unei transmutatii a unui fel de vibratii mentale, in vibratii de o alta natura, mai mult decit transformarea unui fel de metal in altul. Legenda “pietrei filozofale” capabile sa transforme in aur un metal de rand, nu era decit o alegorie a filozofiei hermetice, bine inteleasa numai de adeptii veritabilului hermetism. Ideea este ca, transmutatia Plumbului in Aur, reprezinta ascenderea de la o stare a constiintei si a vietii - deplorabila, usor influentabila, ridicola (Plumb), la o stare a constiintei extinse, a Iluminarii spirituale (Aur).
SAPTE PRINCIPII HERMETICE
Cele sapte principii hermetice pe care se bazeaza intreaga filozofie hermetica, sunt urmatoarele:
- Principiul mentalismului
- Principiul corespondentei
- Principiul vibratiei
- Principiul polaritatii
- Principiul ritmului
- Principiul cauzei si efectului
- Principiul genului (distinctiei).
Urmeaza, ca in zilele ce vor veni, sa discutam fiecare Principiu in parte.
”Să înveţi înseamnă să descoperi ceea ce ştiai deja. Să faci înseamnă să demonstrezi că, într-adevăr, ştii. Să-i înveţi pe alţii înseamnă să le aminteşti că şi ei ştiu, la fel de bine ca şi tine.”
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu